Jereváni találkozók

Jereváni találkozók

A látogatásnak több fontos célja is volt. Az egyik prioritás az volt, hogy a magyar örmények által 2023-ban összegyűjtött monetáris humanitárius segélyeket az Azerbajdzsán agresszív politikája miatt megszenvedett és hazájuktól megfosztott arcsaiak kapják meg. A pénzbeli támogatás összege 20 000 USA dollár volt, és hozzávetőleg 35 szociálisan hátrányos helyzetű artsahi család részesült, köztük 175 gyermek.

A delegáció ellátogatott Spitak városába is, ahol találkozott Kajayr Nikoghosyan polgármesterrel. A megbeszélések középpontjában a Szpitak város területén található 258 fős hadifogolytemető, a Szovjet Örményországban dolgozó és meghalt 51 magyar hadifogoly sírja, a II.

A látogatás során külön megbeszélésekre került sor Gnel Sanosyan RA területi közigazgatási és infrastrukturális miniszterrel, valamint az Országgyűlés Örmény-Magyarország Baráti Csoportjának vezetőjével, az Országgyűlés „Civil Szerződés” frakciójának tagjával, Hripsime Grigoryannal. A Gnel Sanosyannal folytatott megbeszélések az örmény-magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok esetleges aktivizálására irányultak. Nikoghos Hakobyan hangsúlyozta azt is, hogy újra kell indítani a Magyar Kereskedelmi Kamara örményországi felfüggesztett tevékenységét, lehetővé téve különféle termékek Örményországból Magyarországra történő exportját. Szóba került egyéb kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdések is.

Hripsime Grigoryan, az NA Örményország-Magyarország baráti csoport vezetője arról beszélt, hogy a két ország közötti kapcsolatok fejlesztésében nagy lehetőségek rejlenek politikai, gazdasági, kulturális, humanitárius és oktatási szférában. Mikael Tumasyan, az RA NA Örményország-Magyarország baráti társaság tagja, a „Civil Szerződés” frakció helyettese az örmény-magyar diplomáciai kapcsolatok helyreállítását emelte ki, kiemelve a baráti csoportok közötti együttműködés bővítésének jelentős kilátását. Gayane Yeghiazaryan, a baráti társaság tagja, az NA „Civil Szerződés” parlamenti képviselője a parlamenti kétoldalú kapcsolatok bővítését és elmélyítését hangsúlyozta.

Anahit Simonyan, a találkozót kezdeményező „Örményország-Magyarország” társaság elnöke megjegyezte, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felfüggesztésének éveiben demokratikus diplomáciai úton végezte küldetését.

 

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422