🇭🇺 Magyarország a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül humanitárius segítséget nyújt 🇦🇲 Örményországnak❗️

🇭🇺 Magyarország a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül humanitárius segítséget nyújt 🇦🇲 Örményországnak❗️
📍Az elmúlt napokban folyamatosan egyeztettem az Örmény Apostoli Egyház képviselőivel a térségben kialakult helyzetről. Az egyeztetések nyomán és egyházi kérésre a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Hungary Helps Programon keresztül 4️⃣0️⃣ millió forint adományt nyújt az Örmény Vöröskereszt részére a humanitárius programjaik támogatása céljából. A támogatásból a szervezet azoknak az örmény nemzetiségű embereknek nyújt segítséget, akik az ott három évtizede dúló konfliktus miatt települnek át Karabah térségéből Örményországba.
❗️Az utóbbi hetek fegyveres eszkalációja, majd azt követően egy Stepanakertben bekövetkezett halálos ipari katasztrófa következtében eddig több tízezer örmény nemzetiségű személy hagyta el otthonát és települt Örményországba, ahol ellátásuk komoly kihívásokkal jár. A magyar segítségnyújtás célja, hogy a konfliktus és az üzemanyagraktár robbanás civil kárvallottjainak megsegítésével hozzájáruljon a térség stabilitásához. Magyarország, a magyar kormány álláspontja a karabahi konfliktus tekintetében is világos és egyértelmű: a béke az egyetlen fenntartható megoldás a térségben.
📍A Hungary Helps Program az elmúlt években több örmény közösséget is támogatásába vont. Örményországban egyházi humanitárius programokat támogatottunk, a Közel-Keleten pedig a szíriai és iraki háború, valamint a libanoni gazdasági válság által sújtott örmény keresztény közösségeknek nyújtottunk segítséget. Ezek a támogatások hozzájárultak Magyarország és Örményország diplomáciai kapcsolatainak 2022-es újraindításához.
🇭🇺 Magyarország segít. Józan ésszel, tiszta szívvel.
Arcah örmény keresztény lakóinak tízezrei hagyják hátra otthonaikat és menekülnek a rájuk váró azeri attrocitások elől Örményországba. Ellátásuk és befogadásuk komoly kihívást jelent, melyhez minden segítségre szükség van. Köszönet érte, hogy a Hungary Helps- Magyarország segít program elsőként küldött támogatást a rászorulókat segítő Örmény Vörökereszt szervezetének.
A cikket Lala Hayrapetyan írta és Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)