Stop Sponsoring Wars!

Stop Sponsoring Wars!
Fontos felhívnunk a figyelmet arra a humanitárius katasztrófával fenyegető helyzetre, mely az Arcahban élő 120 000 keresztény örmény életét veszélyezteti lassan egy éve. Ezért fogalmaztam meg és osztom meg itt is nyílt levelemet a mai demonstráció szervezőinek és résztvevőinek, akik Azerbajdzsán Nagykövetsége előtt tiltakoztak.
Nyílt levél a Hegyi-Karabahi örményekért szervezett demonstráció részvevőinek
Én, Akopjan Nikogosz a Magyar Országgyűlés Örmény Nemzetiségi Szószólójaként, a magyarországi örmény közösség tagjaként, örményként mélyen átérzem a Hegyi-Karabahban, ősei szülőföldjén élő több mint 120 000 örménynek a szenvedését, a létükért, hazájukért folytatott küzdelmük megpróbáltatásait. A Szovjetunió sztálini diktatúrája által erőszakkal létrehozott, máig megoldatlan, nemzeti katasztrófát okozó döntés következményeit, az elnyomott feszültségeket nem lehet a szőnyeg alá seperni. A komoly áldozatok árán elért függetlenséget, szabadságot folyamatosan, de 2020-tól rendkívüli erővel támadja Azerbajdzsán, gazdasági és katonai túlerejét kihasználva és az Örmény genocídiumot elkövető Törökország aktív támogatását élvezve. Az azeriek által elfoglalt területekről az örmények tömegével menekülésre voltak és vannak kényszerítve az atrocitásoktól és vérengzésektől tartva. Oroszország közvetítésével ugyan elvileg fegyvernyugvás született és békefenntartókat vezényeltek a térségbe, azonban ők sem tudják a mai napig szavatolni a megállapodás betartását. Ennek egyik fájó következménye, hogy az azeri hadsereg álcivil szervezetek, illetve személyek akciójával támogatva önkényesen lezárta a Hegyi-Karabahba irányuló egyetlen útvonalat, a humanitárius és gazdasági kapcsolatokat biztosító Lachin folyosót. Azerbajdzsán szisztematikusan egyre inkább blokkolta s blokkolja ma is az élelmiszer-, üzemanyag- és egyéb létfontosságú szállítmányok bejutását Hegyi-Karabah területére. A válság ezáltal természetesen egyre mélyül. Hiányoznak az életmentő gyógyszerek és az alapvető szükségleti cikkek. Az azeriek által felvetett megoldás a trójai falóhoz hasonlóan csak elleplezi a valódi szándékot: minden élő kapcsolatot elvágni Örményországgal s megnyitni az utat a teljes azerbajdzsáni uralom előtt, ami végül az ott élő embereknek otthonaik elvesztését eredményezné.
Nem hagyhatjuk, hogy a humanitárius vészhelyzetet kihasználva, Arcahot erőszakkal integrálják Azerbajdzsánba, megnyitva az utat az azeriek által tervezett etnikai tisztogatás előtt.
Bízom benne, hogy a nemzetközi közösség eddigi meglehetős passzivitása megváltozik s mind a magyar mind pedig a jelentős külföldi szereplők, az Egyesült Államok, az EU és Oroszország diplomáciája is aktivizálódik s a tárgyalóasztalnál érdemi előrehaladás érhető el!
Ennek érdekében feltétlenül szükséges mindenki figyelmét felhívni a kialakult válsághelyzetre, ezért köszönöm a demonstráció szervezőinek munkáját, hogy tesznek az örménységért hiszen a történelem mindig alátámasztotta, hogy a kizsarolt, kierőszakolt megállapodás sohasem tud megszilárdulni.

Article: Lala Hayrapetyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Photo: Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)