Magyarországi Örmény Nagykövetség képviseletében Avetik Harutyunyan kulturális titkár megnyitó beszéde a Szentendrei Skanzen örmény napja alkalmából

Magyarországi Örmény Nagykövetség képviseletében Avetik Harutyunyan kulturális titkár megnyitó beszéde a Szentendrei Skanzen örmény napja alkalmából
Magyarországi Örmény Nagykövetség képviseletében Avetik Harutyunyan kulturális titkár megnyitó beszéde a Szentendrei Skanzen örmény napja alkalmából.
Tisztelt Czárán István úr, a Magyarországi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Cseri Miklós úr A Szentendrei Skanzen Szabadtéri Múzeum igazgatója.
Akopjan Nikogosz, az Országgyűlés örmény nemzetiségi szószolója.
Sajnos az Örmény Köztársaság magyarországi nagykövete, Ashot Smbatyan úr ma nem tud jelen lenni ezen az eseményen. Kérem, engedjék meg, hogy felolvassam nagykövet úr üzenetét a mai szép esemény résztvevőinek.
Kedves vendégeink
Hölgyeim és Uraim
Magyarország történelmileg azon országok közé tartozik, ahol sok örmény talált megbízható menedéket és járult hozzá a magyar állam fejlődéséhez és létrejöttéhez.
Ezen az örmények közül pedig az Erdélyben letelepedett honfitársaink tűntek ki egyediségükkel.
Ezért nagy jelentőséget tulajdonítok az ehhez hasonló rendezvények lebonyolításának, amelyek célja, hogy a magyar közvélemény megismerhesse a Magyarországon élő örmények kultúráját, hagyományait, énekeit, táncait, ételeit és a mindennapi élet egyéb elemeit. Ezek az események pedig hozzájárulnak Örményország és Magyarország, valamint az örmény és a magyar nép közötti barátság erősítéséhez.
Kedves jelenlévők
2022 Decemberben az Örmény Köztársaság és Magyarország külügyminisztere bejelentette a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását Örményország és Magyarország között. A diplomáciai kapcsolatok mintegy egy évtizede tartó hiánya természetesen bizonyos rést teremtett Örményország és Magyarország kétoldalú kapcsolataiban, de ma már megvan a kétoldalú hajlandóság e kapcsolatok új napirenddel való feltöltésére, mely irányban mindkét oldalon egyértelmű munka folyik.
A kétoldalú együttműködés fontos irányaként az örmény és a magyar társadalmak közötti kapcsolatok aktivizálásának, a kölcsönös elismerés szintjének emelésének kérdése is kiemelésre kerül. És ezzel kapcsolatban szeretném ismét hangsúlyozni az ilyen kulturális kezdeményezések megtartásának fontosságát mind Magyarországon, mind Örményországban.
Hölgyeim és Uraim
Ezúton is szeretnék külön köszönetet mondani a mai nap szervezőinek és mindazon szervezeteknek, akik részvételükkel és támogatásukkal lehetővé tették a mai rendezvényt és mindazoknak, akik ma itt vannak velünk.
Köszönöm a figyelmet, szép napot kívánok mindenkinek.
A cikket Lala Hayrapetyan írta és Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)