„Arcakh veszélyeztetett keresztény kultúrája és öröksége”

„Arcakh veszélyeztetett keresztény kultúrája és öröksége”
„Arcakh veszélyeztetett keresztény kultúrája és öröksége” címmel, április 28-án a németországi Köln városában nemzetközi konferenciát rendeztek. A konferencia a Németországi Katolikus Püspöki Konferencia, a Németországi Evangélikus Egyház és a Németországi Örmény Egyházmegye együttműködésében valósult meg.
A konferencia két részből állt. Az első zárt munka-szakmai megbeszélésen örmény és külföldi szakemberek mutatták be Arcakh örmény-keresztény szellemi-kulturális örökségének és megőrzésének fontosságát. Az emberi jogok és a nemzetközi jog megsértését, az örmény kulturális emlékek pusztítás tényeit. Arcakh nemzetközi védelem alá helyezésének lehetőségeit.
A konferencia második része örmény és külföldi látogatók előtt is nyitva állt. II.Garegin örmény pátriárka elismerését és áldását is kifejezte a konferencia szervezőinek és résztvevőinek.
Sara Babayan ügyvéd „Az örmény keresztény kultúra megmentésének módjai a nemzetközi jog szemszögéből” és Harald Zurman teológus „A keresztény népek kulturális öröksége általános összefüggésben” címmel tartott előadást.
A konferenciát Markus Mekel, volt külügyminisztere vezette.
A cikket Lala Hayrapetyan írta és Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)