Örmény karácsonya

Örmény karácsonya

Boldog karácsonyt! Az „örmény karácsony”, tradicionális nevén, a Krisztus megtestesüléséhez kapcsolódó események ünneplésének csúcspontja. A teofánia vagy vízkereszt (vagy örményül Astvadz-a-haytnutyun) «Isten kinyilatkoztatását» jelenti, amely a karácsonyi időszak központi témája az örmény egyházban. Az «örmény karácsony» időszakában a legfontosabb események, Krisztus születését Betlehemben és megkeresztelkedését a Jordán folyóban ünnepeljük. Az örmény templomokban ennek a nagy ünnepnek a napja január 6. Az örmény templomban „Vízáldás” elnevezésű szertartást tartanak Krisztus megkeresztelkedésének emlékére.
Gyakran felteszik a kérdést, hogy az örmények miért nem ünneplik a karácsonyt december 25-én a világ többi részével. Nyilvánvaló, hogy Krisztus születésének pontos dátumát történelmileg nem állapították meg – az evangéliumok sem rögzítik. Történelmileg azonban minden keresztény egyház január 6-án ünnepelte Krisztus születését egészen a negyedik századig.
Római katolikus források szerint a dátumot január 6-ról december 25-re módosították, hogy felülírják a nap születésének szentelt pogány ünnepet, amelyet december 25-én tartottak. Abban az időben a keresztények továbbra է megtartották ezeket a pogány ünnepeket. Ennek a pogány gyakorlatnak az aláásására és leigázására az egyházi hierarchia december 25-ét jelölte ki karácsony hivatalos dátumának, január 6-át pedig vízkereszt ünnepének. Örményországot azonban nem érintette ez a változás azon egyszerű tény miatt, hogy Örményországban akkoriban nem voltak ilyen pogány gyakorlatok, és az a tény, hogy az örmény egyház nem volt a római egyház műholdja. Így az örmények, hűek maradva elődeik hagyományaihoz, január 6-án a mai napig ünneplik a karácsonyt.

 

 

Örmény karácsonya Budapesten az Örmény Kulturális Központban. Közreműködtek՝ Avedikian Viktória, operaénekes, Nelson Sahakjan, operaénekes, a Komitas formáció, Szokolay «dongó» Balázs, fúvós hangszerek és Gyulai Csaba ütős hangszerek.

https://youtu.be/D2H91aHYg9k2023

 

Cikket írta: Lala Hayrapetyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Fotókat készítette: Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)