Örmény napközis gyermektábor szakmai beszámoló

Az Örmény Ifjúsági Egyesület részére a 2021. évi anyaországi táborozásra biztosított 2 millió Ft-os támogatás felhasználásának az egészségügyi helyzet miatti módosulása miatt 2 magyarországi tábor közül a balatoni tábor mellett egy budapesti napközis jellegű tábor lebonyolítására került sor 2021. augusztus 02-től 2021. augusztus 06-áig. Az 5 napos  táborban 15 gyermek vett részt. A gyermekeket a szülők hozták reggel 8-9 között a tábor helyszínére a Budapest XVIII. kerület Benjámin u. 29. sz. alá, majd pedig 17 órától ők is viszik haza a táborozókat. A tábor lebonyolításának rendje az alábbi volt:

1.nap: reggeli köszöntő, a tábor megnyitása a tábori szabályok ismertetése. Reggeli-tízórai után könnyed átmozgató aeriel jóga torna, majd ismerkedési programok a táborozóknak ebédig. Ebéd után nemzetiségi kézműves foglalkozás, átfogó bemutató előadás az örmény képzőművészet kiemelkedő személyiségeiről.

2.nap: reggeli-tízórai után látogatás egy lovardában, lovaglási lehetőség ,ismerkedés a felelős állattartás szabályaival, s hagyományőrző lovas sportokkal. Ebéd után örmény nyelvtanulás-gyakorlás, majd szabadprogram 17.00 óráig.

3.nap: reggeli tízórai után kirándulás budapesti örmény emlékhelyekhez ( kőkereszt, katonai emlékmű), majd ebéd után előadás meghallgatása az örménység történelméről a diaszpórák kialakulásáról.

4.nap: reggeli-tízórai után örmény bibliaművészeti bemutató, majd e témakörben üvegfestés s nyelvgyakorlás. Ebéd után rövid előadás az örmény történelmi fővárosokról, majd strandolás és mozgásfejlesztési jóga oktatás.

5.nap: a zárónapon örmény gasztronómia bemutató összeállítása a táborozók aktív közreműködésével, közben az ételek örmény nyelvű elnevezésének tanulása s nyelvtanulás ebédig. Ebéd után   záróbeszélgetés a tábori élményekről, majd strandolás és sorversenyek a tábor zárásáig.

Fontos volt a budapesti és az agglomerációban élő azon gyermekek táboroztatásának közösségformálásának biztosítása is akik egy ottalvós táborba vagy saját vagy szüleik okán nem tudnak részt venni. E napközis tábor kiváló lehetőséget adott nekik örmény származású gyermektársaikkal való találkozásra együttes tapasztalatszerzésre és szórakozásra. Vitathatatlan, hogy valamennyien élmények sokaságával gazdagították magukat s emellett sok tudást, új ismeretet is szereztek örmény kultúráról, történelemről, hagyományokról. A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a jövő évi tábori terveinket a gyermekek részéről nagy várakozás övezi.

 

A tábor az Örmény Ifjúsági Egyesület szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. NTAB-KP-1-2021/1-000093 azonosítószámú pályázati támogatásából valósult meg.

https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/letoltheto_logok/keszult_magyarorszag_korm_tamogatasaval_2021.jpg