Serj Tankian

 

 

 

 

 

Serj Tankian örmény származású amerikai énekes, dalszövegíró, dalszerző, zenei producer, társadalmi és politikai aktivista. A System of a Down zenekar vezető énekese, billentyűse és alkalmi gitárosa.
Ötéves volt, amikor a szüleivel Los Angelesbe költöztek. A gimnázium elvégzése után marketinget tanult. Négy éven át vett énekórákat és gyermekkorában gitározni is tanult. 1993-ban Daron Malakiannal megalapította a Soil együttest (nem összetévesztendő a chicagói SOiL zenekarral), amit később felváltott a System of a Down.

A zenekarban betöltött szerepe mellett Tankian egy saját kiadót üzemeltet, Serjical Strike Records néven. Emellett néha más zenekarokban is elvállalja az énekesi szerepet. Például ő énekel a Dog Fashion Disco Mushroom Cult című számában, de az ő háttérvokálja hallható a Deftones Mein című dalában is. Producerként közreműködött Buckethead Enter The Chicken albumán, és ő énekelte fel a lemez We are One című számát. Kiadójával igyekszik olyan előadókat felkarolni, amiket a zenekiadás főárama méltánytalanul hanyagol, és próbálja őket szélesebb közönséghez eljuttatni. A kiadó első megjelent kiadványa a Serart volt, ez egy közös lemez egy örmény barátjával, Arto Tunçboyaçiyan-nal. Tankian nagy lendülettel veszi ki a részét a politikából is. Tom Morellóval, az Audioslave és a Rage Against the Machine zenekar gitárosával közösen alapították meg az Axis of Justice (Az Igazság Tengelye) elnevezésű szervezetet. Tankian gyakran felhasználja nyilvános szerepléseit arra, hogy fellépjen az erőszak ellen.

Azontúl, hogy vegetariánus és szereti a költészetet, a világ nem sokat tud Serj Tankian magánéletéről. Kedvenc szerzői között szerepel Shakespeare, T. S. Eliot és Edgar Allan Poe. Emellett talán csak azt lehet megemlíteni, hogy Tankian nem szereti a „sztárság” intézményét, úgy gondolja, hogy ez leginkább időpocsékolás és csak arra jó, hogy a terjedő pletykák tönkretegyék az ember személyes kapcsolatait.

2011. augusztus 12-én Tankian megkapta az Örmény miniszterelnöki Medált az Örmény Genocídium megismertetéséért és a zene haladásához való hozzájárulásaiért.

Szólókarrierje:

Elect the Dead (2007-2010)
Miután a System of a Down 2006 nyarán pihenőre vonult, a zenekari tagok közül elsőként Tankian volt az, aki szólólemezt jelentetett meg. Első saját albuma az Elect the Dead címet kapta, és 2007-ben jelent meg. Tankian szinte egymaga rögzítette a lemezt, de dobon más előadók segítettek neki, többek között a Systemes társa, John Dolmayan.A lemezt túrnéztató körúton 2008-ban Tankian fellépett a Sziget Fesztivál-on is.
Elect the Dead Symphony (2010)
A lemeznek 2010-ben egy szimfonikus zenekarral rögzített változata is megjelent, melyet Tankian az Auckland Filharmónikusokkal együtt rögzített. A kiadvány az Elect the Dead Symphony címet kapta, és a zenei anyag mellett tartalmazta a koncertet is, ahol a lemezt rögzítették.

Imperfect Harmonies és Imperfect Remixes (2010-2011)
Tankian második saját lemeze 2010-ben jelent meg.[14] A lemez első címe Music Without Borders volt, de később ezt megváltoztatva Imperfect Harmonies címen látott napvilágot az album.[15] 2011. március 1-jén megjelent egy Imperfect Remixes nevű EP. A lemez 3 remix és egy lemaradt számot tartalmaz az Imperfect Harmonies albumról.

System of a Down visszatérés és új szólóalbum (2011 – napjainkig)
A System of a Down az 5 éves szünet után, 2011-ben visszatért.Tankian jelenleg is zenekara visszatérő turnéján játszik.
Harmadik szólólemeze 2012. nyarára várható, a címe Harakiri lesz.

2005-ben a System of a Down megnyerte első Grammy-díját a „B.Y.O.B.”-vel a Legjobb Hard Rock Előadás kategóriában.
2006-ban megnyerték „MTV Good Woodie Award”-ot a „Question”-nel.
2007-ben Grammy-díjra jelölték Lonely Day című számukat a Legjobb Hard Rock Előadás kategóriában.