A Tatev monostor

A Tatev monostor a 9. században alapították. Az örményországi Syunik tartomány Tatev nevű faluja melletti bazalt fennsíkon található. A „Tatev” név rendszerint a monostort takarja. A monostor épületegyüttese a Vorotan folyó mély szakadékának a szélén áll. Tatev a Syunik püspökség székhelye, és a történelem során fontos szerepet töltött be a régió gazdasági, kulturális, politikai és szellemi központjaként.
A 14. és 15. században a monostor biztosított helyet az egyik legfontosabb középkori örmény egyetemnek, a Tatev egyetemnek, amely nagyban hozzájárult a tudomány, a vallás és a filozófia, a könyvkiadás és a miniatűr festészet fejlődéséhez. A Tatev egyetem tudósainak jelentős szerepük volt az örmény kultúra és hit megőrzésében az ország történelmének legzavarosabb korszakában.
A „Tatev szárnyait”, a Tatevből Holidzor faluba vezető függővasutat 2010 októberében nyitották meg. Egyből bekerült a „Guiness világrekordok” könyvébe mint a leghosszabb, non-stop, duplakábelű függővasút.
A Tatev monostor dél-kelet Örményországban található, az ősi örmény Syunik térségében, nem messze Goris várostól, és 280 kilométerre Jerevántól. A Tatev fennsíkot a kereszténység előtti idők óta használják, akkor egy pogány templom állt ott. Ezt a templomot a 4. században, miután Örményország felvette a keresztséget, egy szerény templom váltotta fel.
A Tatev monostor kiépítése a 9. században kezdődött. Stepanos Orbelian, Syunik tartomány történetírója beszámol a régi mellett épülő új templom építéséről, amelyre 848-ban került sor. A központ egyre növekvő gazdasági és politikai fontosságából következő elvárásoknak a régi épületek már nem voltak képesek megfelelni, és Hovhannes János püspök megszerezte Ashot syuniki herceg támogatását az új monostor megépítéséhez.
A 11. század kezdetén Tatevben mintegy 1000 szerzetes és nagyszámú mesterember élt. 1044-ben a szomszédos emirátusok hadai lerombolták a Szent Gergely templomot és a hozzá tartozó épületeket, amelyeket hamarosan helyreállítottak. 1087-ben a komplexumtól északra megépült a Szent Mária templom A 12. századi szeldzsuk inváziók és a 1136-os földrengés jelentős károkat okozott a monostorban. 1170-ben a szeldzsuk törökök kirabolták a monostort, és vagy 10000 kéziratot elégettek. Stepanos püspök erőfeszítéseinek eredményeként a 13. század vége felé újjáépítették.
A mongol uralom alatt a monostor adómentességet élvezett. Az Orbelian család segítségével visszanyerte gazdasági erejét. Befolyása 1286-ban tovább növekedett, amikor az Orbeliánok megszerezték a monostor feletti ellenőrzést. Stepanos Orbeliant metropolitának szentelték fel, és sikerült egy sor diakónust egyesítenie az uralma alatt. Az egyetem 14. századi megalapításával Tatev az örmény kultúra legfőbb központjává vált. A sietős turisták részére helikopter állomás is épült.