Los Angeles-ben a helyi örmény közösség a magyar kormány ellen tüntetett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Los Angeles-ben a helyi örmény közösség a magyar kormány ellen tüntetett

Talán az egyik legérdekesebb eseményre Los Angeles-ben került sor. A város magyar közössége évtizedek óta megszervezi az ’56-os megemlékezést a MacArthur Parkban található Mindszenty téren, idén pedig az örmény közösség is tiszteletét tette az eseményen.
Appo Jabarian, a US Armenian Life (Örmény élet az Egyesült Államokban – a szerk.) vezetője beszédében a magyarok hősiességét méltatta. „A Los Angeles-i örmény-amerikai közösség sok-sok tagja nevében azért vagyok itt, hogy kifejezzem hódolatunkat azok előtt a hősies magyarok előtt, akik felkeltek 1956-ban, és megszervezték a felkelést a szovjet rezsim ellen, a Kreml diktátorai ellen, a kommunizmus ellen azért, hogy lefektessék a mai Magyarország alapjait, és felhatalmazást adjanak a jelenlegi és eljövendő nemzedékek számára egy erős és fényesebb jövő felépítésére együtt, mindannyiunkkal. Köztük az örményekkel is, akiknek szintén részül jutott egy elnyomó kommunista rezsim Örményországban. Éljen soká a harcos lelkület és a hős magyar nép!” – hangsúlyozta Jabarian.
A koszorúzási ünnepséget követően a magyar konzulátus egy zárt eseményt szervezett a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban. Az esemény meghívott díszvendége Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter volt. (Az új Los Angeles-i főkonzul a debreceni köztévé korábbi munkatársa lett, mindketten debreceniek – a szerk.)
| Az örmények plakátja. Fotó: Budapest Beacon |
Kósa beszéde közben Jabarian és számos örmény-amerikai aktivista békés demonstrációt tartott az épület előtt, tiltakozva az azeri baltás gyilkos, Ramil Safarov korábbi kiadatása ellen. A demonstráció résztvevői táblákat emeltek a magasba, melyekre az alábbi üzeneteket írták:
• „Tiltakozás, ahol elítéljük az azeri baltás gyilkost szabadon engedő korrupt örmény-ellenes magyar kormány egyik tagjának szégyenteljes Los Angelesi látogatását.
• „A magyar kormány erkölcsileg csődbe ment viselkedése szégyenteljes, és továbbra is csak szégyent hoz egész Európára és a civilizált világra.”
• „Nem felejtjük el az azeri baltás gyilkos, Safarov korrupt kiadatását a magyar kormány által Azerbajdzsánnak”.
Érdemes hozzátenni, hogy Los Angeles és környéke ad otthont a legnagyobb Örményországon kívüli örmény közösségnek.