Karahunj

Ez a falu és község az örményországi Syunik tartományban található, és a Goris várostól déli irányban 4 kilométerre lévő, Zorats Karer nevű archeológiai helyszínről ismert.
Az örmény tudósok úgy gondolják, kapcsolat van az angliai Stonehenge és Karahunj között, amely 3500 évvel régebbi, mint Stonehenge. Stone (kő) örményül „kar”, a „henge”, amely az angolban nem létezik, egyenlő a „hunj”-jal (hang, visszhang örmény nyelven).
Zorats Karer, amelyet Karahunj-nak, Qarahunjor-nak, Carahung-nak, Carenish-nek is neveznek, egy történelem előtti archeológiai helyszín az Örményországban lévő Syunik tartományban. A nemztközi turizmusban gyakran örmény „Stonehenge”-nek nevezik.
Stephanos Orbelian örmény történész a „Syunic történelme” (1-12. század) c. könyvében megemlítette, hogy az örményországi Tsluk (Yevalah) régióban, Syunic vagy Sisian város közelében volt egy Carunge (jelentése örményül: Kőkincs vagy alapkövek) nevű falu.
A Carahunge névről azt mondják, hogy két örmény szóból tevődik össze: car (vagy kar): jelentése kő -, és hunga vagy hooch (jelentése: hang). Így a Carahunge név Beszélő köveket jelent.
Ez a magyarázat ahhoz a tényhez kapcsolódik, hogy a kövek szeles napokon füttyögő hangot hallatnak, feltehetőleg a köveken található, történelem előtti időkben keletkezett számos furat miatt, amelyek különböző szögben járják át azokat.
2004-ben, parlamenti határozat alapján ezt a helyszínt hivatalosan Karhunj (Carahunge) obszervatóriumnak nevezték el. (1095-ös számú kormányzati határozat, 2004. július 29)
Carahunge-t a helyi nyelvek Zorats Karernek, Dik-Dik Karernek (jelentése népnyelven: Függőleges kövek).