Marlenka

1505532 1026596047379271 2843188251731646360 n1704-ben, az örmény Georgius Deodatus Damascenus megalapította az első cseh kávézót „U Zlatého hada” (The Golden Snake), Prágában (Rieger Ismertető Book, 1862, 2. kiadás).

Háromszáz évvel később, 1995-ben, az örmény Gevorg Avetisyan jött Örményországból a Cseh Köztársaságba és letelepedett családjával a Beszkidek hegységbe. Kérte Istent, hogy mutassa meg neki a helyes utat, hogy támogassa a családját, és megígérte, hogy ha ő segít neki, ő cserébe helyre állítja a Szent Jost templomot. Nem sokkal azután, hogy eszébe jutott a csoda. A Honey Miracle, egy régi örmény családi recept a kedvenc mézes cake. Először csak a családnak, barátoknak és a helyi kávézóba, cukrászdába sütöttek süteményeket. De ez a mézes csoda igen gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Az illatos, édes és finom süteményt a tulajdonos Marlenka nevű nevezte el. A kereslet egyre nőtt, és nem lehetett kielégíteni a hazai termelést.


Ezért 2003-ban, az örmény (Gevorg Hasmik Avetisyan) és a testvérek megalapították a cseh társaságot, a MIKO internationalt, a Marlenka ® mézes sütemény gyárat a régi örmény családi recept alapján. Ebben az időben a cég négy embert foglalkoztatott, de évről évre, dinamikusan nőtt a dolgozók száma. Csak a legjobb, gondosan válogatott alapanyagokat használják a mézes termékek előállításához. Ezért a Marlenka ® sütemények nem tartalmaznak semmilyen mesterséges tartósítószereket és színező anyagokat sem, és az egyetlen sütemény a Cseh Köztársaságban, ami meg tudta őrizni Natural Product állapotát. A Marlenka ® mézes sütemények egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében, és a termelési mennyiségek természetesen évről évre magasabbak. A kezdeti havi termelés mintegy száz darab volt. factory

2008 végén az üzem több mint 100.000 süteményt készített havonta, közel 200 főt foglalkoztatott, mára már non-stop működik. Az egyre növekvő kereslet és az ügyfelek igényeinek kielégítésének érdekében modernizálták és gépiesítették az üzemet. Ezáltal növelték a higiéniai követelményeket úgy, hogy közben megőrizték az „otthon” varázsát a termelésben és a termékek minőségét is. 2008 áprilisában, letették az alapkövét az új üzemcsarnok. Az építkezés 12 hónapig tartott az alapkőletételtől az épület átvételéig. Ez a szerkezet jelenti az egyik legnagyobb beruházást a térségben 2000 óta. Az új gyár területe 4.000 m², az üzemcsarnok területének egy része automatikus sütő, díszítő és csomagoló gépsorból áll, a fennmaradó területen kapott helyett a kézi gyártás valamint egy adminisztrációval foglalkozó részleg. A legfontosabb termék a Marlenka ® classic diós-mézes és a kakaós-mézes sütemény, ezek készülnek legnagyobb mennyiségben a gépsoron. A színvonal megfelel az összes rávonatkozó magas technológiai és higiéniai előírásoknak, valamint lehetővé teszi a hatékonyabb munkavégzés. Az automatizált termelés azonban nem váltotta ki teljesen a kézi munkaerőt, így nem lett létszámcsökkentés. A gépsori műveletek lehetővé tették számunkra, hogy a kézi termelésben a Marlenka ® ünnepi tortáját tökéjre fejlesszék, ami szintén egy régi családi recept alapján készül, és kétféle alap sütemény ötvözete. Nemrég, a termelési folyamatban beindult a mézes sütemények 100g-os csomagolásban történő előállítása.

A 2009-es év volt a legfontosabb időszak a nemzetközi MIKO cég életében, sikerült átadni az új, modern üzemcsarnokot. Ugyanebben az időben, a termelési kapacitás nőtt, a gépsor bővült, és a technológiai és higiéniai biztonság ismét javult – Minden területen a kötelezettségvállalások teljesültek.