- Kiemelt hÃr
- No Comment
Marlenka
1704-ben, az örmény Georgius Deodatus Damascenus megalapÃtotta az elsÅ‘ cseh kávézót „U Zlatého hada” (The Golden Snake), Prágában (Rieger IsmertetÅ‘ Book, 1862, 2. kiadás).
Háromszáz évvel késÅ‘bb, 1995-ben, az örmény Gevorg Avetisyan jött Örményországból a Cseh Köztársaságba és letelepedett családjával a Beszkidek hegységbe. Kérte Istent, hogy mutassa meg neki a helyes utat, hogy támogassa a családját, és megÃgérte, hogy ha Å‘ segÃt neki, Å‘ cserébe helyre állÃtja a Szent Jost templomot. Nem sokkal azután, hogy eszébe jutott a csoda. A Honey Miracle, egy régi örmény családi recept a kedvenc mézes cake. ElÅ‘ször csak a családnak, barátoknak és a helyi kávézóba, cukrászdába sütöttek süteményeket. De ez a mézes csoda igen gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Az illatos, édes és finom süteményt a tulajdonos Marlenka nevű nevezte el. A kereslet egyre nÅ‘tt, és nem lehetett kielégÃteni a hazai termelést.
Ezért 2003-ban, az örmény (Gevorg Hasmik Avetisyan) és a testvérek megalapÃtották a cseh társaságot, a MIKO internationalt, a Marlenka ® mézes sütemény gyárat a régi örmény családi recept alapján. Ebben az idÅ‘ben a cég négy embert foglalkoztatott, de évrÅ‘l évre, dinamikusan nÅ‘tt a dolgozók száma. Csak a legjobb, gondosan válogatott alapanyagokat használják a mézes termékek előállÃtásához. Ezért a Marlenka ® sütemények nem tartalmaznak semmilyen mesterséges tartósÃtószereket és szÃnezÅ‘ anyagokat sem, és az egyetlen sütemény a Cseh Köztársaságban, ami meg tudta Å‘rizni Natural Product állapotát. A Marlenka ® mézes sütemények egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében, és a termelési mennyiségek természetesen évrÅ‘l évre magasabbak. A kezdeti havi termelés mintegy száz darab volt.
2008 végén az üzem több mint 100.000 süteményt készÃtett havonta, közel 200 fÅ‘t foglalkoztatott, mára már non-stop működik. Az egyre növekvÅ‘ kereslet és az ügyfelek igényeinek kielégÃtésének érdekében modernizálták és gépiesÃtették az üzemet. Ezáltal növelték a higiéniai követelményeket úgy, hogy közben megÅ‘rizték az „otthon” varázsát a termelésben és a termékek minÅ‘ségét is. 2008 áprilisában, letették az alapkövét az új üzemcsarnok. Az épÃtkezés 12 hónapig tartott az alapkÅ‘letételtÅ‘l az épület átvételéig. Ez a szerkezet jelenti az egyik legnagyobb beruházást a térségben 2000 óta. Az új gyár területe 4.000 m², az üzemcsarnok területének egy része automatikus sütÅ‘, dÃszÃtÅ‘ és csomagoló gépsorból áll, a fennmaradó területen kapott helyett a kézi gyártás valamint egy adminisztrációval foglalkozó részleg. A legfontosabb termék a Marlenka ® classic diós-mézes és a kakaós-mézes sütemény, ezek készülnek legnagyobb mennyiségben a gépsoron. A szÃnvonal megfelel az összes rávonatkozó magas technológiai és higiéniai elÅ‘Ãrásoknak, valamint lehetÅ‘vé teszi a hatékonyabb munkavégzés. Az automatizált termelés azonban nem váltotta ki teljesen a kézi munkaerÅ‘t, Ãgy nem lett létszámcsökkentés. A gépsori műveletek lehetÅ‘vé tették számunkra, hogy a kézi termelésben a Marlenka ® ünnepi tortáját tökéjre fejlesszék, ami szintén egy régi családi recept alapján készül, és kétféle alap sütemény ötvözete. Nemrég, a termelési folyamatban beindult a mézes sütemények 100g-os csomagolásban történÅ‘ előállÃtása.
A 2009-es év volt a legfontosabb idÅ‘szak a nemzetközi MIKO cég életében, sikerült átadni az új, modern üzemcsarnokot. Ugyanebben az idÅ‘ben, a termelési kapacitás nÅ‘tt, a gépsor bÅ‘vült, és a technológiai és higiéniai biztonság ismét javult – Minden területen a kötelezettségvállalások teljesültek.